Frytkownica to urządzenie, które umożliwia przygotowanie pysznych frytek, dlatego taki sprzęt na pewno sprawdzi się w przypadku osób, które często jedzą frytki. Przed wyborem frytkownicy warto jednak sprawdzić różne parametry techniczne.

Rodzaje frytkownic

Frytkownica to urządzenie, które może przydać się w wielu domach, ponieważ zarówno dzieci, jak i rodzice lubią frytki oraz inne smażone potrawy. Warto wiedzieć, że na rynku można znaleźć różne rodzaje frytkownic:

  • Tradycyjne, w których przygotowanie frytek odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu potrawa jest bardzo chrupiąca, jednak bardzo kaloryczna i niezdrowa,
  • Beztłuszczowe urządzenia są kierowane do tych, którym zależy na beztłuszczowych frytkach, które wciąż zachowają swój charakterystyczny smak; wykorzystywany jest tutaj specjalny system cyrkulacji powietrza. Warto zaznaczyć, że przygotowanie frytek w takim sprzęcie trwa długo, a czas może dochodzić nawet do 50 minut, co jest sporą wadą.

Należy pamiętać o tym, że na rynku można znaleźć zarówno małe frytkownice do użytku domowego, jak i takie urządzenia, które przydają się w barach, pubach i większych lokalach. Frytkownice sprawdzają się nie tylko do przygotowania frytek, ale także kotletów, faworków, a także krewetek w cieście.

Jaką frytkownicę kupić?

Wybierając frytkownicę należy zwrócić uwagę na następujące czynniki:

  • Moc, która jest istotnym parametrem technicznym i wpływa na szybkość nagrzewania się urządzenia. Przykładowo, frytkownica Stalgast do użytku domowego ma moc 2,6 kW,
  • Liczba komór i pojemność misy oraz kosza,
  • Filtry, które wpływają na zapachy z urządzenia,
  • Dodatkowe funkcje takie jak regulacja temperatury, minutnik, a także wskaźnik zużycia oleju i wyświetlacz LCD- te funkcje nie są niezbędne, jednak mogą ułatwić pracę.

Niektóre frytkownice mają także wbudowane automatyczne programy gotowania, a także możliwość smażenia na dwóch poziomach. Warto także pamiętać o wygodzie obsługi, a także własnych potrzebach i preferencjach.