Talerze obiadowe są jednym z najważniejszych elementów zastawy stołowej, dlatego warto wybrać ładne, odporne na zarysowania i trwałe produkty. Wielkość i kształt mają znaczenie nie tylko ze względu na estetykę, ale także sposób serwowania porcji i wygodę w trakcie spożywania posiłków.

Rodzaje talerzy

W ofercie sklepów znaleźć można talerze porcelanowe, które są eleganckie i bardzo szykowne. Wśród cech charakterystycznych takich talerzy można wyróżnić:

  • Szlachetny wygląd,
  • Duży wybór wzorów i kolorów,
  • Średnia odporność na uszkodzenia,
  • Nie zawsze można umyć je w zmywarce,
  • Wysoka cena.

Ze względu na spore koszty, niektórzy decydują się na talerze ze szkła hartowanego, które są nie tylko w przystępnej cenie, ale także nadają się do mycia w zmywarce i są odporne na uszkodzenia. Ich wadą jest jednak mały wybór wzorów. Osobom, którym zależy na możliwości użytkowania talerzy w zmywarce, a także w kuchence mikrofalowej, polecane są produkty z wytrzymałą szklaną powłoką, na przykład talerze Stalgast wykonane z wysokiej jakości porcelany, w atrakcyjnej cenie.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wybierając talerze dobrze sprawdzić ich wytrzymałość i odporność na zarysowania, a także wielkość i pojemność. Najczęściej talerze można kupić w komplecie, co oznacza, że produkty są pakowane po 6 lub 12 sztuk. W ofercie sklepów można także znaleźć całe zastawy stołowe, w których skład wchodzą płytkie i płaskie talerze, a także filiżanki i talerzyki deserowe.