Deska to krojenia to sprzęt, który potrzebny jest w każdym domu. Można na niej pokroić składniki na sałatkę, wyłożyć mięso, a nawet zagnieść ciasto. Wybierając deskę do krojenia warto jednak zwrócić uwagę na kilka czynników.

Rodzaje desek do krojenia?

Na rynku znaleźć można wiele rodzajów desek do krojenia:

  • Szklane, które nie wchłaniają wody ani zapachów i bardzo szybko można je wymyć i wysuszyć. Taka deska nie porysuje się, jednak jeśli spadnie, to na pewno zostanie rozbita. Dodatkową wadą jest możliwość stępienia noży na takim szklanym przyborze kuchennym.
  • Bambusowe, które wykonane są z naturalnych materiałów, są ekologiczne i na pewno spodobają się fanom ochrony środowiska. Zdecydowaną zaletą takiego przyboru jest lekkość oraz niska cena.
  • Drewniane, które umożliwiają łatwe krojenie i nie stępią noży, jednak warto pamiętać o tym, że drewno wchłania wodę oraz zapachy i nie jest higieniczne, a także ulega zarysowaniom, a takich desek nie można myć w zmywarce.
  • Plastikowe (na przykład Stalgast deski do krojenia), które są lekkie, tanie i nie wchłaniają wody, ani zapachów.
  • Granitowe, czyli bardzo trwałe deski, jednak łatwo można na nich stępić noże, a także nie ma możliwości rozbicia mięsa.
  • Ceramiczne, które są nie tylko odporne, ale także higieniczne, a jedzenie do nich nie przywiera.

Co wybrać?

Wybierając deskę do krojenia, należy zwrócić uwagę nie tylko na tworzywo, z którego została wykonana, ale także na funkcjonalność oraz inne parametry. Warto zadbać o względy higieniczne, a także wytrzymałość wybranego modelu. Szczególne znaczenie mają ranty, które sprawiają, że blat kuchenny nie zostanie zabrudzony. Dodatkowo, deska powinna być lekka, łatwa do umycia, a także ergonomiczna. Świetnie sprawdzają się deski z rączką, z których łatwo można przesypać składniki do miski lub garnka. Dobrym rozwiązaniem są także deski, które można złożyć, ponieważ zajmują mało miejsca, a także umożliwiają łatwe przesypanie pokrojonych warzyw, owoców lub mięsa.