Blender to urządzenie, które przydaje się w każdej kuchni. Takiego sprzętu można używać zarówno do przygotowania smacznego soku, jak i dodatku do dania obiadowego, a także zmiksowania składników na zupę lub zrobienie ciasta.

Rodzaje blenderów

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów blenderów, dlatego przed zakupem warto zwrócić na nie uwagę. Zdecydowanie najtańsze są blendery ręczne, jednak nie są one zbyt poręczne i obciążają mięśnie dłoni. Świetnym wyborem są blendery stacjonarne, kielichowe, na przykład Stalgast blender, który ma doskonałą jakość, samodzielnie pracuje i rozdrabnia dokładnie wszystkie składniki.

Blendery cieszą się coraz większym powodzeniem na rynku, a posiadanie takiego urządzenia w domu sprawia, że codzienne posiłki można wzbogacić o pyszne koktajle, kremowe zupy, domowe masło orzechowe oraz smaczne ciasto na naleśniki.

Czym się kierować przy wyborze blendera?

Wybierając blender kielichowy warto zwrócić uwagę na kilka czynników:

  • Moc, przy czym im większa moc, tym lepiej,
  • Rodzaj zasilania, a zdecydowanie polecane są blendery bezprzewodowe,
  • Materiał, czyli jakość i sposób wykonania,
  • Maksymalny czas pracy,
  • Sposób pracy, a także głośność,
  • Wygoda użytkowania,
  • Różnorodność funkcji.

Warto sprawdzić także dodatkowe wyposażenie, na przykład końcówki, ostrza oraz możliwość zakupu innych, funkcjonalnych elementów. Chodzi tutaj głównie o takie końcówki, które pomagają w ubijaniu piany lub siekania cebuli. Warto także upewnić się, jakie ostrza ma urządzenie. W trakcie wyboru blendera dobrze także zwrócić uwagę na końcówki do ubijania, pojemnik do miksowania, a także inne dodatki, na przykład możliwość rozdrabniania lodu lub spieniania mleka. Przykładowo, Stalgast blender jest polecany do użytku dla profesjonalistów i to zarówno specjalistów, jak i tych, którzy cenią sobie wysoka jakość i niezawodność. Dodatkowo, blender ten jest bardzo szybki, więc praca w kuchni staje się przyjemniejsza i wydajniejsza.