Każdy, kto prowadzi własną pizzerię, wie o tym, że znaczenie ma nie tylko lokalizacja restauracji oraz doświadczenie, ale także odpowiedni sprzęt, w tym piec do pizzy. Wybierając piec należy zastanowić się nad własnymi potrzebami, a także nad tym, na czym zależy odwiedzającym gościom.
Rodzaje pieców do pizzy
W ofercie sklepów, a także w katalogu Stalgast, można znaleźć różne rodzaje pieców do pizzy. Wśród najbardziej popularnych wyróżnia się:
- Piece na drewno, które robią duże wrażenie na klientach, a wypiekane w nich pizze są pyszne. Dodatkową zaletą jest możliwość wypiekania wielu pizz na raz, jednak cena takich pieców jest dosyć wysoka, przez co dla niektórych może być to produkt nieosiągalny.
- Piece gazowe to modele o niskiej cenie eksploatacji, jednak stosunkowo drogie podczas zakupu. W katalogu Stalgast znaleźć można sporo pieców gazowych, ponieważ dobrze sprawdzają się one w mniejszych lokalach.
- Piece elektryczne, które są bardzo popularne, ich koszty eksploatacji są wyższe niż w przypadku pieców gazowych, jednak sam zakup jest niższy. W takim piecu można wypiekać kilka placków na raz.
Czym się kierować przy wyborze?
Poza rodzajem pieca do pizzy, warto także zwrócić uwagę na wymogi lokalu, na przykład jego wielkość, a także na liczbę sztuk pizzy wypiekanych przez godzinę. Oznacza to, że jeszcze przed otwarciem lokalu należy wstępnie zaplanować, ilu gości może odwiedzać pizzerię. Znaczenie mają także koszty eksploatacji, możliwości finansowe właściciela, a także komfort pracy.