Poszukując idealnej patelni warto kierować się wieloma czynnikami, takimi jak wielkość, marka, cena, a także materiał i jakość wykonania oraz przeznaczenie sprzętu. W każdej kuchni przyda się więcej niż jedna patelnia, dlatego warto dobrze zastanowić się nad wyborem.
Z jakich materiałów może być wykonana patelnia?
Wybierając patelnię przede wszystkim należy zwróci uwagę na materiał, z którego została wykonana. Wśród różnych rodzajów patelni można wyróżnić:
- Patelnie miedziane, przeznaczone przede wszystkim dla profesjonalistów, które bardzo szybko się nagrzewają i długo trzymają ciepło,
- Patelnie aluminiowe, które także dobrze się nagrzewają, jednak są podatne na zniszczenia,
- Patelnie ceramiczne, dzięki którym potrawy mogą nabrać pięknego, złocistego koloru, dlatego doskonale nadają się do smażenia ryb oraz warzyw,
- Patelnie teflonowe, które są pokryte specjalną warstwą, dzięki czemu można na niej przygotować potrawy w sposób zdrowy, bez tłuszczu. Ten rodzaj patelni jest jednak podatny na zarysowania.
Warto pamiętać o tym, że niektóre patelnie są nieprzywierające (na przykład Stalgast patelnie), dzięki czemu powłokę łatwo umyć.
Do czego są przeznaczone różne rodzaje patelni?
Przeglądając ofertę sklepów internetowych i stacjonarnych można znaleźć różne kategorie patelni, na przykład przeznaczone do ryb, naleśników, jajek, a także do grilla. W zależności od tego, co najczęściej jest przyrządzane w domu, należy wybrać odpowiednie rodzaje patelni lub też zdecydować się na zakup całego kompletu.