Wśród najważniejszych przyrządów, które potrzebne są w każdej kuchni, można wyróżnić między innymi noże do krojenia. Warto zwrócić uwagę zarówno na pojedyncze sztuki, jak i na całe zestawy. Noże należy dobrać do swoich potrzeb i wymagań.

Rodzaje noży

Wśród różnych rodzajów noży można wymienić:

  • Nóż szefa kuchni, który ma duże i długie ostrze, dochodzące nawet do 20 centymetrów długości. Taki nóż służy do wszystkich podstawowych czynności, czyli krojenia, siekania, a także nacinania.
  • Nóż uniwersalny, który przypomina wyżej opisany nóż szefa kuchni, jednak jest krótszy (ma około 15 centymetrów), a końcówka jest spiczasta.
  • Specjalny nóż do filetowania, który służy do oddzielania mięsa od kości, a także do filetowania ryb.
  • Nóż do obierania, który jest krótki, a jego końcówka jest wykrzywiona. Jest to specjalny przyrząd do wykonywania bardzo precyzyjnych czynności w kuchni.
  • Nóż do pieczywa, który posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu z łatwością można pokroić bułki lub chleb, a także rogaliki.

Można także znaleźć noże do krojenia warzyw, noże do sera, a także noże do steków oraz wędlin.

Jaki nóż wybrać?

Decydując się na zakup noża warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Przede wszystkim należy sprawdzić materiał, z którego wykonany jest nóż. Producenci oferują różnego rodzaju noże. Przykładowo, noże do krojenia Stalgast wykonane są ze stali nierdzewnej, która jest wytrzymałym i odpornym materiałem. Na rynku można znaleźć także noże ceramiczne, plastikowe, tytanowe. Kolejnym ważnym czynnikiem jest ostrość noża, która wpływa na jakość krojenia. Właśnie dlatego noże warto wypróbować przed zakupem. Spore znaczenie ma także twardość ostrza, a także wygoda w trakcie użytkowaniu. Zwykle w kuchni potrzebne są cztery noże, czyli nóż szefa kuchni, do obierania, do warzyw oraz do pieczywa. Niektórym wystarczą nawet tylko dwa noże, natomiast profesjonalni kucharze muszą zaopatrzyć się w cały zestaw, składający się nawet z kilkunastu noży.