Pyszna kawa z mleczną pianką to marzenie wielu osób. Przygotowanie profesjonalnego cappuccino lub latte macchiato wymaga nie tylko umiejętności, ale także odpowiedniego sprzętu, czyli ekspresu do kawy oraz spieniacza do mleka.

Rodzaje spieniaczy do mleka

W ofercie sklepów można znaleźć wiele rodzajów spieniaczy do mleka. Osoby, które posiadają odpowiedni ekspres do kawy mogą mieć do niego wbudowaną funkcję spieniania mleka, jednak wiele osób chce posiadać osoby sprzęt, który umożliwi przygotowanie mlecznej pianki bez ekspresu. Wśród rodzajów spieniaczy można wyróżnić:

  • Ręczne spieniacze, które są najprostsze i najtańsze, zwykle są wygodne w użyciu, jednak w taki sposób można spienić mleko maksymalnie do dwóch kaw – w innym wypadku jest to zbyt męczące i czasochłonne,
  • Tłokowe spieniacze, które są napędzane ręcznie i nie potrzebują prądu,
  • Elektryczne spieniacze, które są zdecydowanie najbardziej zaawansowane technicznie, jednak spieniają mleko najszybciej i od razu mogą podgrzać napój.

Wybierając spieniacz warto także zwrócić uwagę na jego moc, pojemność,a także dodatkowe funkcje lub nakładki, które mogą umożliwić na przykład przygotowanie koktajli.

Jak spienić mleko?

Proces spieniania mleka nie jest trudny. Zwykle potrzebny jest spienaicz lub dysza parowa w ekspresie, a także dzbanek, do którego wlewa się mleko, a następnie w odpowiedni sposób się nim potrząsa. W hurtowni Stalgast można znaleźć specjalne dzbanki do spieniania mleka, które wykonane są ze stali i świetnie nadają się do przygotowania cappuccino.