Każdy, kto uwielbia pić kawę, powinien mieć w domu dobrej jakości ekspres. Ma to szczególne znaczenie w przypadku kawy z mlekiem, na przykład cappuccino lub caffe latte, które wymagają pysznej, mlecznej pianki.
Czym się kierować przy wyborze ekspresu?
Coraz więcej rodzin wybiera ekspres do domu, aby móc cieszyć się smakiem wspanialej kawy o dowolnej porze dnia. Obecnie, dobrego cappuccino lub pobudzającego espresso można z łatwością napić się w domu. Wybierając ekspres do kawy należy zwrócić uwagę na następujące czynniki:
- Rodzaj ekspresu, a zdecydowanie najbardziej polecane są ciśnieniowe, czyli automatyczne,
- Ciśnienie, które powinno być jak najwyższe,
- System spieniania mleka,
- Podgrzewana płyta do filiżanek,
- Wyświetlacz LCD, na którym z łatwością można wybrać rodzaj kawy,
- Typ młynka,
- Dodatkowe funkcje, na przykład połączenie ekspresu z aplikacją.
Decydując się na zakup ekspresu warto także sprawdzić, jakie rodzaje kaw można w nim przygotować. Urządzenia ze spieniaczem mleka umożliwiają przygotowanie pysznego cappucino, latte, a także mocchi oraz latte macchiato. Warto wiedzieć, że w niektórych ekspresach można także przygotować gorącą czekoladę. Do kawiarni można wybrać ekspres Stalgast kolbowy, który jest bardzo profesjonalny, jednak jego cena jest dużo wyższa od urządzeń automatycznych. Właśnie dlatego w warunkach domowych najlepiej zdecydować się na Stalgast ekspres ciśnieniowy.
Dobry ekspres do kawy mlecznej – co wybrać?
Należy zaznaczyć, że ekspres do kawy mlecznej powinien mieć odpowiedni system do spieniania mleka. Najlepiej jeśli rurkę można łatwo odpiąć i umyć, a podajnik do mleka nie nagrzewa się w całości w trakcie przyrządzania kawy. Dlaczego? Jeśli cały podajnik się nagrzeje, może być problem ze schowaniem napoju do lodówki. Dodatkowo, dobrze sprawdzić, jak wygląda system spieniania oraz jaki rodzaj mlecznej piany powstaje w wyniku tego procesu.